UK

School Education



  • RO
  • RU

Intr-o forma pe cat se poate simplu de inteles, Harry Potter a contribuit, aparent, la promovarea modelului scolar Britanic intr-o masura mult mai mare decat insusi Ministerul Educatiei al acestei tari. Conform Asociatiei pentru Educatie in Regatul Unit, cartile de succes cu povestile baiatului care locuieste intr-o scoala pentru vrajitori, au reinventat cu adevarat imaginea sistemului scolar si au condus la o crestere accentuata a numarului de parinti si elevi care isi leaga acum viitorul de aceasta tara.

Reputatia sistemului educational britanic s-a cladit timp de secole, iar succesul acestui model de invatamant se datoreaza in primul rand capacitatii sale de a se alinia metodelor si mijloacelor de instruire moderne imbinate cu cele mai bune traditii academice si valori ale culturii Britanice. Pentru o mai buna intelegere al impactului pe care acest model de invatamant si educatie continua sa il exercite in lume, este suficient sa mentionam ca peste 150 de tari in prezent urmeaza un sistem scolar similar, mostenit sau preluat dupa cel Britanic.

Desi pot imbraca o multitudine forme (scoli generale, colegii, scoli independente, academii, centre de excelenta s.a.), pentru o mai buna intelegere le vom structura in trei mari categorii precum urmeaza.


Public, privat sau mixt?


Programul educational national, acreditat de guvernul britanic este obligatoriu atat pentru scolile publice, cat si pentru cele private si mixte (public/privat). In prezent, in Marea Britanie exista peste 1600 de scoli de tip internat (engl. "boarding" – cu pensiune), peste 32.000 de scoli publice si 33 de scoli mixte.


Scoli private (se mai pot numi colegii si academii) accepta elevi cu varsta cuprinsa intre 4-19 ani, majoritatea elevilor internationali preferand sa-si inceapa studiile in aceste institutii de la varsta de 11 ani. Aceste institutii sunt amplasate preponderent in zonele rurale, avand o infrastructura de ultima ora, dotate cu laboratoare si echipament pentru activitati practice, biblioteci, sali de sport, studiouri de muzica si arte ultramoderne. Spre deosebire de scolile publice, cele private ofera elevilor cazare in incinta scolii (campus) pe toata durata trimestrelor (3 trimestre pe an). Astfel, pe langa activitatile academice, programul scolar urmareste in egala masura sa educe personalitatea, caracterul, sa dezvolte talentele, forma fizica si increderea in fortele proprii.

Avantajele studiului in scolile private:

  • Facilitati de studiu ultramoderne si dotari net superioare scolilor publice
  • Instruire in clase mici si atentie personala pentru rezultate academice excelente
  • O gama larga de activitati extracurriculare studiate la un nivel foarte avansat: sport, muzica, arte, design si tehnologie precum si alte activitati de divertisment
  • Cultivarea bunelor maniere, disciplina si accent pe dezvoltarea personalitatii
  • Securitate, uniforma scolara si cazare cu supraveghere in campus
  • Rapoarte scolare expediate parintilor regulat si monitorizare continua a performantelor
  • Pot accepta elevi internationali de la varsta de 5 si pana la 18 ani.

Scolile publice (se mai pot numi colegii si academii) – sunt prima alegere a elevilor internationali datorita taxelor de studiu reduse si pregatirii academice excelente.

Pentru mai multe informatii, conditii de admitere si raspuns la alte intrebari, vizitati pagina dedicata scolilor publice (sau click pe imagine).



Scolile mixte (public-privat). Reprezinta o forma relativ noua de invatamant in Regatul Unit, menita sa faciliteze accesul egal la educatie de calitate pentru elevii cu posibilitati financiare reduse. Astfel, aceasta initiativa a Guvernului Britanic include in prezent 33 de licee private (boarding), in care isi pot urma studiile doar elevii din Regatul Unit si din statele membre UE, beneficiind de scutire integrala de plata taxelor de studiu.

Avantajele studiului in scolile mixte:

  • Taxe de studiu zero pentru elevi din statele membre ale UE
  • Facilitati de studiu ultramoderne si dotari net superioare scolilor publice
  • Instruire in clase mici si atentie personala pentru rezultate academice excelente
  • O gama larga de activitati extracurriculare studiate la un nivel foarte avansat: sport, muzica, arte, design si tehnologie precum si alte activitati de divertisment
  • Cultivarea bunelor maniere, disciplina si accent pe dezvoltarea personalitatii
  • Securitate, uniforma scolara si cazare cu supraveghere in campus
  • Rapoarte scolare expediate parintilor regulat si monitorizare continua a performantelor.

Niveluri de studiu


Spre deosebire de Republica Moldova, sistemul preuniversitar britanic cuprinde 13 clase si se imparte in:

– invatamantul elementar (0-5 ani)

– invatamantul primar (de la 5 la 11 ani, clasele 1-6)

– invatamantul secundar 5th FORM (11-16 ani, clasele 7-11)

– invatamant tertiar 6th FORM (16-18 ani, clasele 12-13)




Calificari nationale


GCSE (General Certificate of Secondary Education/Certificat de studii medii). Pe parctursul a 5 ani, elevii studiaza un set de 6-9 materii scolare, cu examene obligatorii la matematica, stiinte si limba engleza. Promovarea acestui examen (la 16 ani) permite accesul in treapta liceala (A-Levels) sau vocationala.

A-Levels (Studii liceale complete). Pe parcursul a 2 ani, elevii studiaza aprofundat un set de min 3 si max 4 materii la libera alegere (nu sunt materii obligatorii) pe care le pot alege din peste 50 subiecte de studiu inclusiv: economie, inginerie, arte, drept, medicina etc.

Promovarea acestui examen (la 18-19 ani) permite accesul la facultati compatibile cu materiile studiate la liceu.

OXBRIDGE si Medicina. A-Levels este singura calificare care permite inmatricularea la facultatile de medicina cat si stiinte in cadrul unor institutii de invatamint superior precum University of Oxford, University of Cambridge, Imperial College, Kings College, London School Economics (LSE) s.a.

BTEC/HND/HNC/QNVQ etc. (calificari profesionale). Pe parcursul a 2 ani, elevii dobandesc cunostinte temeinice si abilitati practice in domeniu profesional selectat: inginerie, design, afaceri, servicii s.a.

Promovarea acestor examene (la 17-19 ani) permite accesul in campul de munca sau studii de licenta.


Sistem de notare


Sistemul de notare britanic este bazat pe sistemul de apreciere prin litere, de la A* la G, unde A* este nota maxima, iar G nota minima:

A* excelent

A foarte bine

B bine

C mediu

D stisfacator (cea mai mica nota de promovare)

E insuficient

F insuficient

G insuficient, cea mai mica nota posibila

Incepand cu anul 2017, in treapta gimnaziala se va trece gradual la sistemul numeral de apreciere a cunostintelor de la 1-9.


Taxe de studiu


Scolile private din Regatul Unit percep taxe de studiu si cazare (inclusa) trimestriale care pot varia intre 9.000£ si 15.000£ (1 an= 3 trimestre), iar elevii din scolile mixte vor beneficia de o reducere de 50% din taxele anuale gratie programului guvernamental.

In scolile publice studiile sunt gratuite pentru elevii din statele membre UE, ia elevii internationali (non UE, de la 16 ani) vor achita taxe anuale de la 6.500£ la 13.000£ anual la care se vor adaoga cheltuieli de cazare si intretinere estimate la cca 7.000£ per an.


Procesul de admitere


Deoarece au un proces de selectie competitiv, perioada de aplicare recomandata in scolile private si mixte este cu cel putin 1 an inainte (Sept-Dec), iar in cele publice cel tarziu pana la finele lunii Martie al anului de admitere.

In functie de varsta elevului si treapta de invatamant vizata, conditiile de admitere pot fi diferite si includ urmatoarele elemente:

  • Test de cunoastere a limbii engleze (TOEFL/IELTS nu este obligator)
  • Examene de admitere (probe scrise) la materii scolare (doar pentru scoli private si mixte)
  • Interviuri de admitere (la distanta) atat scoli private cat si publice.

Rolul nostru pe acest segment este sa oferim informatii, consiliere si asistenta pentru indentificarea celei mai bune optiuni, considerand varsta si abilitatile elevului, preferintele privind locatia scolii, conditii de cazare, taxe de studiu precum si alte circumstante personale.

Desi elevii pot incepe un program scolar in Regatul Unit de la varsta de 5 ani, decizia de transfer intro scoala britanica este conditionata de urmatoarele criterii importante:

– nivelul de cunoastere al limbii engleze

– gradul de independenta si maturitate

– abilitati academice si motivatie

– abilitatea de a se adapta unui nou mediu cultural si academic.


Oferte de studiu scolar in Regatul Unit


In functie de varsta elevului si nivelul lui de limba engleza, puteti considera urmatoarele optiuni:

  • Inscriere la o scoala publica sau privata in vederea finalizarii treptei de invatamant corespunzatoare
  • Un program de schimb academic si cultural. Presupune sederea temporara intro scoala britanica publica (de la 2 saptamani la 1 an scolar) sau privata (de regula trimestru) in vederea familiarizarii cu sistemul scolar si perfectionarea limbii engleze.
  • Cursuri lingvistice si tabere internationale in Marea Britanie (de la 2 saptamani pana la 1 an; fara limita de varsta)

PASI DE URMAT

Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.

formular de inregistrare

  • ETS

    ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.

  • DAAD

    DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.

  • Британский Совет

    Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.

  • American Councils

    Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.